torsdag 9 februari 2012

Sockerkringlor

Dessa sockerkringlor är riktigt saftiga, vilket gör att jag mer en gärna rekommenderar dem, Men. Det finns en baksida med att bara sockerkringlor. Det blir socker i hela köket, och det är inte bara när man bakar dem. Nej, det blir minst lika mycket om ej mer när de sedan ska avnjutas. Men vad i ärlighetens namn gör väl det när vi sedan 1968 har den smarta uppfinningen, dammsugaren.

Speciellt med detta recept är sockret som de doppas i efter penslade med smör även ska innehålla vaniljsocker, en fröjd för ögat! Välj ett vaniljsocker av bra kvalité, de vill säga ett vaniljsocker där du kan se faktiska spår av vanilj (de svarta prickarna). Jag brukar göra mitt eget vaniljsocker med vaniljstängerna som blir över när man väl skrapat ur dem, försöker lägga upp en beskrivning av detta inom kort.

Jästiden är relativt kort och det går utmärkt att frysa in dem såväl med smör och socker som utan.

Just denna bild är tagen efter en något tuff transport, men smaken finns där även om största delen av sockret fallit av.

20 st kringlor:
25 g jäst
100 g smör
2 dl mjölk
0,5 ägg
0,5 dl socker
1 knivsudd salt
0,5 krm hjorthornssalt
400 g (ca 7,5 dl) vetemjöl

Pensling och garnering:
smält smör
0,5 dl socker
0,5 msk vaniljsocker

Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Låt degspadet bli fingervarmt, och slå den över jästen.
Tillsätt ägg, socker, salt, hjorthornssalt och nästan allt mjöl.
Arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig.
Låt degen jäsa övertäckt med bakduk till dubbel storlek ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.
Knåda degen smidig på mjölat bakbord.
Dela degen i 20 bitar.
Rulla ut varje bit till en smal längd på ca 30 cm. Forma längderna till kringlor.
Låt kringlorna jäsa täckta med bakduk på papprad plåt ca 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter.

Pensla kringlorna med smält smör och doppa dem i sockerblandningen.

Förvara den torrt och lufttätt för bästa hållbarhet.

Inga kommentarer: